SWVVO-RUW

Voor V(S)O- scholen

Maatwerktrajecten om het onderwijs weer op te pakken

De bovenschoolse onderwijs- en zorgvoorziening (BOZ) biedt tijdelijk onderwijs en begeleiding aan jongeren uit vmbo, havo of vwo die niet genoeg hebben aan de ondersteuning op school. Het is een belangrijke schakel in het dekkende netwerk van onze regio.

Voor wie?

De BOZ is bedoeld voor leerlingen met ernstige internaliserende of externaliserende gedragsproblemen (multiproblematiek), voor wie de ondersteuning op school ontoereikend is. Dit zijn bijvoorbeeld leerlingen die tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen op hun eigen school, die vast (dreigen te) lopen en voor wie er vragen zijn over de aard en intensiteit van hun ondersteuningsbehoeften. Of leerlingen die al enige tijd thuis zitten door schoolangst of voor wie thuiszitten een dreigend risico vormt.

 

Hoe werkt het?

Passend bij de hulpvragen van de leerling, ouders en VO-school wordt een intensief maatwerktraject samengesteld. In drie tot maximaal zes maanden wordt met de leerlingen en hun ouders ingezet op het wegnemen of leren omgaan met gedragsmatige en/of sociaal-emotionele belemmeringen. Ook wordt gekeken wat het best passende vervolgonderwijs is: op de school van herkomst of elders. Leidend is de mate van ondersteuning die de leerling nodig heeft.
De BOZ werkt met kleine groepen van maximaal 8 leerlingen. De aanmelding verloopt via het groot overleg van het samenwerkingsverband. Als het arrangement is toegekend, volgt een intakegesprek met de jongere en diens ouders/verzorgers.

 

In overleg met ouders en VO-school

Tijdens het BOZ-traject blijven de leerlingen ingeschreven op hun eigen school. De VO-school blijft ook verantwoordelijk voor de leerling. De BOZ informeert de VO-school over de voortgang en betrekt de school bij de tussentijdse evaluaties. Terugstroom, uitstroom en/of doorstroom vindt altijd plaats in overleg met ouders, de leerling en de VO-school. Is terugkeer naar het reguliere onderwijs niet mogelijk, dan wordt in overleg met de ouders en de leerling een alternatief gezocht. Doel is het behalen van een diploma of toeleiding naar een geschikte vervolgopleiding.

 

BOZ op school

BOZ kan op scholen in de regio ook observatie-, begeleidings- en schakeltrajecten uitvoeren. Scholen kunnen met deze kennis voorkomen dat andere leerlingen in problemen komen. Ook wordt het voor leerlingen die terugkeren vanuit de BOZ makkelijker om weer hun draai te vinden op school.

 

Praktische informatie

Op de BOZ is plaats voor maximaal 24 jongeren. Zij volgen onderwijs en begeleiding van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 14.30 uur. De BOZ is gevestigd aan Polanerbaan 13B in Woerden. Meer informatie via contactpersoon Harmen Rabbers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 06-14726713.