SWVVO-RUW

Samenwerkingsverband VO Regio Utrecht West

In het nieuws

REGIO • Yuverta Montfoort, het Futura College, het Kalsbeek College en het Minkema College in Woerden gaan komend schooljaar hun open dagen niet pas in januari, maar al in november organiseren. Hiermee hopen zij eventuele coronabeperkingen voor te zijn.

Normaliter bezoeken in januari duizenden leerlingen (en hun ouders) uit het basisonderwijs de open dagen van de vier middelbare scholen. Mede op grond van deze open dagen bepalen de leerlingen hun schoolkeuze. 

Aanvullende informatie

  • Bron: Woerdense Courant

De toegenomen geldstress en armoede in de samenleving – door de inflatie en met name de stijgende gasprijzen – komt ook de school in: het zorgt ervoor dat een (steeds) grotere groep leerlingen minder goed in hun vel zit en lastiger de benodigde schoolspullen kan kopen. Ook kunnen ze soms geen lid meer worden van een sportclub of aan culturele activiteiten deelnemen.
De vraag welke rol scholen kunnen spelen om leerlingen te helpen bij het omgaan met armoede en geldzorgen is hiermee uiterst actueel. Hieronder lichten we de beschikbare ondersteuning op dit vlak voor scholen nog een keer extra uit.

Aanvullende informatie

  • Bron: VO-RAAD

Zoals de naam van de conferentie al verklapt, draait het op woensdag 5 oktober 2022 om overgangen. Zeker voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte zijn overgangen, bijvoorbeeld van kinderopvang naar school, van po naar vo of van ISK naar regulier onderwijs, kwetsbare momenten in de (school) loopbaan. Wat kunnen scholen i.s.m. samenwerkingsverbanden en partners doen om de overgangsmomenten te ondersteunen? En wat is jouw rol als begeleider hierin?

Aanvullende informatie

  • Bron: Steunpunt Passend Onderwijs

Van 26 t/m 30 september 2022 organiseert Stichting School & Veiligheid weer de Week Tegen Pesten. Slogan is dit jaar ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ Grapjes zijn vaak leuk, maar kunnen ook kwetsend zijn. Hoe ga je daarmee om en zorg je samen voor een goede sfeer?

Aanvullende informatie

  • Bron: VO-RAAD

Er zijn steeds meer initiatieven waarbij regulier en speciaal onderwijs samenwerken. Uit onderzoek blijkt dat professionals die hierbij zijn betrokken behoefte hebben aan uitwisseling en leren van elkaar. Om aan deze behoefte tegemoet te komen faciliteert het SPO het Channel Samenwerking Regulier & Speciaal. Dé plek om elkaar te treffen en om samen te leren over de mogelijkheden van samenwerking regulier- en speciaal onderwijs.

Aanvullende informatie

  • Bron: Steunpunt Passend Onderwijs