Nieuwsbrief SWVVO-RUW

Nieuwsbrief SWVVO-RUW

‍Maart 2024

De nieuwsbrief van SWVVO-RUW met de allerlaatste updates.

Beste lezer,

 

Graag houden we je op de hoogte van het de laatste ontwikkelingen en nieuws. In deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor het aanwezigheidsbeleid, werkbezoeken en de aandacht voor onderwijs en zorg in de formatie.

Nieuw bij RUW

Van verzuim naar aanwezigheid 

Geen enkele jongere is langer dan drie maanden thuis zonder onderwijs en/of jeugdhulp. Dat is wat gemeenten, scholen en samenwerkingsverband in juni 2023 hebben afgesproken.

Binnen RUW vertalen wij dat naar een breed gedragen aanpak ‘schoolaanwezigheid’ waarbij preventie een belangrijk uitgangspunt is. We laten ons daarbij leiden door een aanpak met een wetenschappelijk onderbouwde visie.
 
Lees meer


RUW organiseert dit voorjaar verschillende activiteiten om het aanwezigheidsbeleid op scholen verder vorm te geven:

  • Informatiefolder over onze aanwezigheidsondersteuners Lotte & Mohamed.
  • Infographic aanwezigheidsbeleid (aanmeldings- en registratieroutes van afspraken omtrent aanwezigheid versus verzuim).
  • Vervolg studiedag aanwezigheidsbeleid op schoollocaties (data en uitnodigingen volgen).

Subsidie voor scholing in het voeren van ‘schurende gesprekken’

Voor scholen is nu subsidie beschikbaar om docenten die hier behoefte aan hebben, bijscholing te bieden rond het voeren van moeilijke, schurende gesprekken in de klas.

Lees meer


Werkbezoek RUW in Middelharnis

Het samenwerkingsverband is voortdurend bezig het ondersteuningsaanbod zo passend en thuisnabij mogelijk te organiseren.
 

In januari heeft RUW een inspirerend werkbezoek gebracht aan Connect in Middelharnis. In de betreffende regio is, net als bij RUW, geen Voortgezet Speciaal Onderwijs thuisnabij georganiseerd. Om toch de leerlingen te kunnen ondersteunen die meer docentnabijheid, structuur en een prikkelarme omgeving nodig hebben, is daar Connect opgezet. Een fysieke klas waar leerlingen met intensieve ondersteuningsbehoeften toch thuisnabij naar school kunnen, met behoud van inschrijving van de eigen school.
 

Op dit moment onderzoekt RUW of we met de inspiratie van Connect, een vergelijkbare constructie kunnen bedenken om voor internaliserende leerlingen met een beperkte belastbaarheid een zo prikkelarm mogelijke setting kunnen creëren waar leerlingen in principe tijdelijk onderwijs kunnen volgen in hun eigen tempo.   


Werkbezoeken inclusief onderwijs

Mocht je graag eens kijken hoe andere scholen ‘inclusief onderwijs’ vormgeven, meld je dan aan voor een werkbezoek via het steunpunt.

Aanmelden

 

Hoogbegaafdheid


Buiten RUW

Manifest over onderwijs-zorg aan informateur 

Intensievere samenwerking tussen onderwijs en zorg moet mogelijk blijven en uitgebreid worden, zodat kinderen en jongeren waar nodig integrale ondersteuning en zorg binnen de eigen schoolomgeving kunnen krijgen. Dat is de kern van een manifest dat de VO-raad samen met andere onderwijs- en (jeugd)zorgpartijen eind januari aan (toenmalig) informateur Plasterk en leden van de Vaste Kamercommissies van OCW en VWS heeft gestuurd.
 

De partijen stellen dat jeugdbeleid een integraal onderdeel is van het onderwijs en pleiten er in dit kader voor dat er binnen elke school een vast multidisciplinair team van onderwijs- en (jeugdgezondheids)zorgprofessionals komt. Dit maakt het mogelijk om samen te werken aan onder meer het welbevinden van leerlingen en bij problemen vroegtijdig passende, integrale ondersteuning te organiseren binnen de vertrouwde schoolomgeving.
 

De ondertekenaars van het manifest wijzen er hierbij ook op dat er momenteel nog veel versnippering is in de manier waarop het onderwijs en zorgpartijen met elkaar samenwerken, hier zou meer uniformiteit in moeten komen. In het manifest roepen de partijen de politiek op om in het toekomstige regeer- en coalitieakkoord de noodzakelijke randvoorwaarden te realiseren om het bovenstaande mogelijk te maken.

 

 Zijn er vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ons postadres is:

Houttuinlaan 4

3447 GM Woerden

‍Copyright 2023 ©, Alle rechten zijn voorbehouden.