Nieuwsbrief SWVVO-RUW 🎄✨ Fijne feestdagen

Nieuwsbrief SWVVO-RUW 🎄✨ Fijne feestdagen

‍December 2023

De nieuwsbrief van SWVVO-RUW met de allerlaatste updates.

Beste lezer,

 

Graag houden we je op de hoogte van het de laatste ontwikkelingen en nieuws. In deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor de nieuwe begroting, het aanwezigheidsbeleid en residentieel onderwijs.

Alle medewerkers van
SWVVO RUW wensen u
hele fijne feestdagen
en een gezond 2024! 



Nieuw bij RUW

Gebrek aan voldoende plaatsen op het GO en bij BOZ

Al langere tijd heeft RUW te maken met een groeiende vraag naar plaatsingen bij onze Bovenschoolse Onderwijs Zorgvoorziening (BOZ). Daarnaast is er sprake van een groei van het aantal toelaatbaarheidsverklaringen (TLV) voor het Gespecialiseerd Onderwijs (GO). Bij BOZ zijn de plaatsen bijna allemaal gevuld, vooralsnog zijn er geen leerlingen op de wachtlijst voor het GO, maar de scholen met GO zijn ook nagenoeg helemaal vol. 


Nieuwe begroting

De begroting voor het kalenderjaar 2024 is - na goedkeuring door het toezichthoudend bestuur -vastgesteld door de directeur-bestuurder. De groei van het aantal leerlingen met een TLV GO zorgt voor extra hoge uitgaven. In 2024 kunnen we dit financieel opvangen, maar in de jaren daarna wordt het financieel lastig. We hopen dat onze plannen resulteren in een daling van het aantal leerlingen met een verwijzing naar het GO.   


Plan om de cijfers om te buigen

De groeiende vraag naar zwaardere ondersteuning (GO en BOZ) is op termijn niet houdbaar. RUW werkt daarom aan een plan om de vraag naar zwaardere ondersteuning beter op te kunnen vangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het opzetten van een structuurklas, een IVIOklas, onderzoek naar de onderinstroom (instroom vanuit SO naar GO) en het versterken van de basisondersteuning op onze scholen. 


Generieke korting

In februari 2023 heeft de minister aangekondigd dat alle samenwerkingsverbanden financieel gekort worden; doel is om bovenmatige reserves sneller af te bouwen. Deze korting wordt een generieke korting genoemd, voor RUW is dit een korting van ca. € 100.000. De minister besteedt het geld dat daarmee vrijkomt aan residentieel onderwijs voor kinderen van 12 tot 18 jaar die tijdelijk in een gesloten of open jeugdhulpaccommodatie verblijven, aan expertise- en garantiebekostiging in het (voortgezet) speciaal onderwijs en aan een verhoging van de subsidie voor onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in het primair- en voortgezet onderwijs. 

Samen met andere samenwerkingsverbanden heeft RUW bezwaar gemaakt bij de minister, omdat we in de komende jaren (vanaf 2025) al flink interen op ons eigen vermogen (onder de zogenaamde ‘signaleringswaarde’). 


Aanwezigheidsbeleid

Op 16 en 17 oktober 2023 vond in Eindhoven het eerste Nederlands Congres Schoolaanwezigheid plaats. Dit congres is in samenwerking met Ingrado, De Berkenschutse (SO & VSO), SWV VO Noord Kennemerland, SWV 23-01 VO, het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en de adviesraad ÉigenWijsheid tot stand gekomen. Met meer dan 450 bezoekers, 60 workshops, lezingen en presentaties was het een groot succes. Het verstevigen van schoolaanwezigheid stond centraal. Hierbij delen we graag de onderzoeken en inzichten die tijdens de tweedaagse aan bod kwamen.  

Startpagina e-zine - Nederlands Congres Schoolaanwezigheid (on-the-spot.nl) 

Op 31 oktober heeft RUW een studiemiddag over Aanwezigheidsbeleid georganiseerd. In het voorjaar van 2024 zullen we samen met de scholen verder bouwen aan dit thema.


Buiten RUW

Stand van zaken landelijke norm basisondersteuning 

In het laatste Kamerdebat over de voortgang van de evaluatie Passend Onderwijs heeft de toenmalige minister (Wiersma) een vervolgactie neergelegd bij Ouders & Onderwijs en de vakbonden. Het gaat om het traject naar een landelijke norm voor basisondersteuning.

 

Lees meer


Residentieel onderwijs

Het kabinet maakt structureel extra geld beschikbaar voor onderwijs aan jongeren in de residentiële jeugdzorg. Zij worden straks steeds vaker geplaatst in kleinschalige woonvoorzieningen in de eigen regio. Het extra geld maakt het mogelijk dat ze onderwijs kunnen blijven volgen op hun eigen school. 

Dit heeft ook betekenis voor ons samenwerkingsverband. Je kan in het nieuwsbericht op de website daar meer over lezen. 

 

Lees meer 

 

 Zijn er vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ons postadres is:

Houttuinlaan 4

3447 GM Woerden

‍Copyright 2023 ©, Alle rechten zijn voorbehouden.